TEKNIIKKAA

Tähystyskulma

Jäykkiä tähystysputkia on mahdollista tilata eri tähystys- ja optisella kulmalla varustettuina. Riippuen tähystysputken optisesta rakenteesta ne voivat tarjota "kulman taakse" tai vaikkapa taaksepäin olevan tähystyskulman.

Tähystyskulma määritellään sen mukaan missä kulmassa katsoja näkee linssien muodostaman kuvan verrattuna tähystysputken keskilinjan suuntaiseen suoraan.

Vakio tähystyskulmat:

Optinen kulma

Toinen muuttuja puhuttaessa endoskoopeista on sen optinen kulma. Optinen kulma ilmaisee asteissa sen alueen, joka on nähtävissä endoskoopin läpi katsottaessa.

Esimerkkejä optisista kulmista, autokäytössä yleisimmät ovat 67° ja 90° astetta.

Kysymys, jota yleisesti esitetään on endoskoopien suurennus / pienennys kertoimet. Toisin kuin esim. mikroskoopeilla, endoskoopeilla ei ole vakio suurennuskerrointa vaan se vaihtelee kohteen etäisyyden mukaan. Tarvittaessa tämä riippuvuus voidaan esittää kuvaajan muodossa.

Kuvaaja esittää suurennuskertoimen M etäisyyden D funktiona kahdessa tyypillisessä tapauksessa:

a = optinen kulma 67°

b = optinen kulma 45°

Etäisyyttä, jolla suurennuskerroin on yksi kutsutaan "netraaliksi etäisyydeksi". Tätä pienemmillä etäisyyksillä objekti näkyy suurennettuna ja suuremmilla etäisyyksillä vastaavasti pienennettynä. Suurennus on kääntäen verrannollinen etäisyyteen eli jos etäisyys puolitetaan suurennus tuplaantuu ja vastaavasti toisinpäin.

Valaistus

Karl Storz käyttää yksinomaan kylmävaloprojektoreita, joista tarkasti mitoitetun kerääjä-systeemin avulla valo johdetaan valokaapeliin ja edelleen tähystysputken läpi. Kylmävalotekniikka tuottaa erittäin kirkkaan ja varjovapaan valaistuksen kohteeseen. Projektoreita on saatavana eri käyttötarkoituksia varten eri voimakkuusilla. Autokäytössä suosituin on 150 W verkkokäyttöinen projektori, mutta myös kannettava akkukäyttöinen malli tarjoaa joustavuutta järjestelmään.





Paluu Motron Oy:n pääsivulle